Home / Народна медицина / Вазелін: для чого потрібен

Вазелін: для чого потрібен

Зміст


Вазелін – одне з небагатьох винаходів, яке досі не втратило своєї популярності і затребуваності. За весь час існування, а його вік налічує майже півтора століття, він як і раніше залишається настільки ефективним засобом для догляду за шкірою, що мало в кого з людей виникає сумнів навіщо потрібен вазелін. Адже незважаючи на всі сучасні препарати, без цього унікального продукту сьогодні неможливо обійтися.
Коротка характеристика препарату

Вперше вазелін був отриманий в далекому 1859 році під час дослідів з нафтою. Отриманий продукт нагадував по вигляду і консистенції популярне ласощі, і тому був названий нафтовим желе. Але винахідник речовини – хімік Роберт Чезбро не зміг його популяризувати під цим найменуванням, і тому придумав для свого дітища інша назва, з’єднавши частини німецької та грецької слів, які в перекладі означають воду і масло. Цей маркетинговий хід виявився більш вдалим, так як швидко привернув увагу громадськості. Через кілька років учений запатентував нову назву, яка не тільки дійшло до наших днів, але і стало прозивним.

З чого роблять вазелін, його фізико-хімічні властивості

Сьогодні існує два види речовини: натурального та синтетичного походження. Перше отримують з парафінових смол листяних дерев після відповідної очищення, відбілювання, дезодорування і фарбування.

Речовина не має структурної формули, так як є сумішшю декількох компонентів: мінерального масла і парафінових вуглеводнів.

Природний вазелін має мазеподобную, в’язку структуру, яка утворює тягучі нитки. При нанесенні тонким шаром на поверхню добре просвічується. Речовина нічим не пахне, в розігрітому вигляді може видавати невираженний парафіновий запах.

Температура плавлення становить від 27 до 60 °C, що утворилася при нагріванні рідина прозора, може бути безбарвною або з жовтуватим відтінком.

Речовина може розчинятися в ефірах і хлороформі, але не у воді або етанолі. Добре поєднується з усіма рослинними оліями, крім рицинова.

Вазелін володіє вираженими антисептичними і гідрофільними властивостями: здатний поглинати і утримувати вологу. Эмульгируется з великими труднощами. При зберіганні якісне речовина не повинна розшаровуватися на фракції і виділяти навіть найменших частинок олії.

Для виробництва синтетичного вазеліну використовується набір декількох компонентів: церезин, очищене парфумована олія і вазелін медичний. Інгредієнти змішують, піддають плавленню, в отриману суміш додають деяку кількість чистого петролатуму, щоб домогтися в’язкості і попередити відшарування олії.

Сировиною для штучного речовини служать відходи деревообробної промисловості або спеціальне косметичне речовина. Фізичні характеристики синтетичного речовини схожі за своїми якостями з природним вазеліном, воно таке ж в’язке, але відрізняється більш короткими нитками.

Склад добавок або ступінь очищення речовини залежить від того, для чого потрібен вазелін. Найчастіше його використовують в косметології, харчовій галузі, медицині та побуті.

Лікувальні властивості: чим корисний вазелін

Сам по собі вазелін не володіє ніякими лікувальними властивостями: він не проникає в шари дерми, не проходить у системний кровотік і всередину організму. Його корисна дія полягає в інший особливості: так як продукт погано розчиняється і не вбирається, то після нанесення на поверхню шкіри він утворює найтоншу плівку. Ось ця здатність і пояснює його лікувальну дію.

Утворилася плівка досить щільна, вона не пропускає жодних речовин на поверхню дерми, що захищає її від інфікування. Зберігає міститься в шкірі воду, чим запобігає висиханню і лущення. Тому при правильному застосуванні вазелін допомагає загоєнню шкіри і сприяє її прискореному відновленню після різних пошкоджень.

Крім того, натуральний або синтетичний продукт володіє хорошою здатністю пом’якшувати шкіру. З цієї причини його активно використовують в косметичних цілях.

Але при неправильному використанні вазелін може надати шкідливий вплив. Він здатний забивати пори, а це, в свою чергу, призводить до скупчення поту і шкірного жиру на поверхні шкіри. Відповідно, якщо вчасно не видаляти препарат, він може сприяти уражень шкіри.

Тому некоректно стверджувати, що він завдає шкоди, сам по собі він нейтральний. Шкодить його неправильне застосування.

Побічні дії

Вазелін добре переноситься в більшості випадків, але препарат здатний викликати алергічні реакції у місцях нанесення в особливо чутливих пацієнтів. Небажані симптоми проявляються у вигляді почервоніння, подразнення або висипки.

Лікарські взаємодії

Речовина практично нейтрально, так як воно майже не вступає в реакції з іншими компонентами зовнішніх засобів. Клінічні дані і спостереження поки не надали даних про негативних реакціях взаємодії або спотворення лікувальних дій.

Протипоказання

Індивідуальна реакція шкіри.

завантаження…
Сфери застосування і для чого використовують вазелін


Область використання вазеліну надзвичайно широка: крім медицини, він застосовується в косметиці в якості харчової добавки, а також затребуваний в промисловості і незамінний в побуті при вирішенні різних потреб. У відповідності з цим використовується продукт різного ступеня очищення.

Для чого потрібен вазелін медичний

Лікарський препарат виробляється у відповідності з найвищими вимогами. Для медичних цілей використовується білий вазелін, що відповідає найвищим вимогам. Його застосовують як для пом’якшення шкіри (перед постановкою медичних банок), так і для обробки мединструментов, щоб полегшити введення в природні отвори організму. Медичний вазелін використовується для змащування наконечників клізм, газовідвідних трубок. Їм же обробляються і прилеглі тканини, щоб захистити від травмування під час процедури.

Якщо потрібно застосувати вазелін для шкіри, то його наносять на заздалегідь очищену дерму. Режим дозування і кількість процедур визначається відповідно до показань і формою ЛЗ. Особливо добре допомагає вазелін для обличчя і шкіри рук після негативного впливу зовнішніх чинників: сильного вітру, різкого коливання температур, морозу і яскравого сонця.

Вазелін в косметичних цілях

У сфері краси застосовується медичний або спеціально розроблений для цієї мети препарат. Косметичний вазелін може не зазнавати такого ретельного очищення, як препарат для медицини, але він також відрізняється високою якістю. Крім того, в залежності від призначення, в нього додаються різні масла, ароматизатори та інші компоненти, що благотворно впливають на шкіру.

Така популярність вазеліну в косметології легко з’ясовна: при правильному використанні він не шкодить шкірі, добре поєднується з іншими речовинами. При цьому сприяє загоєнню поверхневих ушкоджень, пом’якшує, зберігає вологу. Дозволяється мазати обличчя вазеліном або інші частини тіла в чистому вигляді і в суміші з іншими компонентами.

Крім того, речовина відмінно підходить для домашньої або салонної косметології. На основі вазеліну можна приготувати безліч різних складів в залежності від мети застосування. Такі маски для обличчя, рук і зони декольте з вазеліном допомагають позбутися від безлічі дефектів шкіри: гіперпігментації, лущення, подразнення. Використовується вазелін від зморшок, завдяки здатності добре пом’якшувати та зволожувати шкіру.

Препарат корисний і для чоловіків: він з успіхом може замінити крем для гоління.

Як приготувати вазелін в домашніх умовах

Незважаючи на дешевизну, доступність і великий вибір вазеліну в аптеках, його не обов’язково купувати. Ті, кому не подобається магазинна продукція, часто обходяться без неї, адже речовину можна зробити самостійно. Тим, хто хоче створити корисний засіб своїми руками, цілком може скористатися рецептами, які є в широкому доступі. Ось лише один з них:

200 мл будь-якого раст. масла повільно кип’ятити протягом 20 хв, потім додати бджолиний віск (50 г) і стільки ж витримати на вогні. Додати подрібнене алое (3-4 аркуша), прокип’ятити той же час. Отриману масу остудити, процідити, злити в ємність.

Міфи про вазеліні

Хоча властивості речовини відомі давно, вазелину часто приписують неіснуючі якості. Ось тільки деякі з них:

Вії краще ростуть, якщо намазати вазеліном

Насправді, речовина жодним чином не впливає на зростання, так як не проникає в клітини і тому не впливає на стан цибулин і волосяних стрижнів. У всякому разі, поки фахівці не довели зворотне.

Можна мазати губи вазеліном, адже це шкідливо

Галас про шкоду речовини для губ самим дивним чином збігається з виходом на ринок черговий брендового помади. Але насправді, твердження про завдається збиток не більш ніж маркетинговий хід, покликаний привернути увагу від строго, перевіреного препарату до новинки. За твердженнями фахівців, вазелін є одним з найбільш безпечних речовин для ніжної шкіри. Правда, постійно застосовувати його не рекомендується, а тільки використовувати за потребою.

Допомагає від прищів і вугрів

Вазелін не знімає запалення і не запобігає нагноєння. Його використовують, щоб запобігти рубцювання після прищів. У цьому випадку вазелін потрібно наносити як тільки з’являться ознаки рубців.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *