Народна медицина

Лаванда: цінне ефірне масло і його властивості

Лаванда Лаванда — одна з найпопулярніших середземноморських декоративних культур.

Це вічнозелена рослина виростає не більше 50 см у висоту і має невеликі листочки сіро-зеленого забарвлення. Квітки бузкового, блакитного або фіолетового відтінку з сильним зачаровує запахом, який нікого не залишить байдужим.

Збір квіток лаванди починається на піку літньої спеки, адже саме в цей час квіти мають максимальну кількість масел в своєму складі.

Трохи історії

З давніх часів лаванда використовувалася не тільки для прикраси або ароматизації приміщення, але і в якостімедичного засобу або в побутових цілях.

Ще нашими предками лаванда широко застосовувалася як лікувальний засіб для ароматерапії.

Завдяки Римському народу ця рослина потрапила в райони центральної Європи і в найкоротші терміни завоювало успіх у користувачів . Пізніше, коли традиції Риму насолоджуватися власним тілом і проводити різні лазневі процедури стали переслідуватися католицькою церквою, ця рослина перейшло в розряд сакральних рослин. У цей період воно широко застосовувалося для вигнання диявола і відлякування відьом. Завдяки своїм властивостям лаванда стала одним з обов'язкових атрибутів священиків.

Перші духи з використанням олії лаванди з'явилися в епоху Відродження і було це в XIV столітті. Саме в цей період знатні дами почали використовувати ароматичні засоби і найчастіше для них застосовували масла таких рослин, як розмарин і лаванда. 

Крім приємного запаху туалетної води з використанням лаванди приписували такі

С древних времен известны целебные свойства лаванды

З давніх часів відомі цілющі властивості лаванди

властивості, як збереження зовнішньої краси і продовження молодості, і називалися такі духи Угорська вода.

Пізніше саме лаванда і її аромат став символом любові, вишуканості і краси. Її стали застосовувати не тільки для духів, але і в інший косметиці, а також кулінарії і в побуті.

Широке використання лаванда отримала в медицині. Її використовували, як загоює засіб з анестезуючими властивостями. Також вважалося, що саме лаванда діє, як заспокійливий засіб .

Завдяки всім своїм властивостям лаванда і в наші дні вважається одним з елітних ефірних масел.

Способи отримання масла

протягом багатьох століть отримання лавандової олії відбувалося найрізноманітнішими способами, починаючи від Анфлераж і закінчуючи складними діями деінсталяції з використанням олії.

У наш час все набагато простіше і отримання лавандового масла відбувається за допомогою парового методу із застосуванням дистиляції, при цьому головною умовою процесу є наявність тільки свіжозібраних квіток рослини.

За зовнішнім виглядом таке масло досить непоказно, легке і досить текучий зі злегка жовтуватим відблиском. Отримана маса має трохи гіркуватий аромат підкреслений солодкуватим квітковим і деревним відтінком.

Якість готового продукту в першу чергу залежить від того, де виростало рослина і де безпосередньо відбувається його обробка. На сьогоднішній день одне з найдорожчих і унікальних видів лавандового масла продукція французьких виробників, до специфічного маслу можна віднести англійське і почесне третє місце займає масло, приготоване в Австралії і Криму.

Варто зауважити, що це масло відмінно поєднується з іншими базовими маслами, які доповнюють і допомагають розкритися аромату в новому світлі. Перелік таких доповнюють компонентів досить великий, але до основних можна віднести такі, як:

  • масла сосни

    Масло лаванды широко используется в косметологии

    Масло лаванди широко використовується в косметології

  • фенхеля
  • кориці
  • розмарину
  • гвоздики і ромашки
  • мускатного горіха
  • троянди, лимона, кипариса і т. д.

Цей перелік можна продовжувати нескінченно, тому що лавандова олія ідеально поєднується практично з усіма маслами, які відомі розробникам. Будь-яке з цих поєднань дає приголомшливі цілющі властивості отриманого інгредієнту, а також неймовірний запах.

Корисні властивості лаванди

Трояндова олія — ​​це найпоширеніший засіб, що використовується в косметичних засобах , але це не єдина галузь, в якій воно використовується.

Про переваги масла можна говорити багато, але до основних властивостей відносяться наступні:

  • завдяки маслу шкірний покрив свежеет, омолоджується і оновлюється, а постійне використання здатне позбавити від сверблячки, лущення, подразнення і різного роду запалень на поверхні тіла
  • завдяки йому можливо нормалізувати тиск, зокрема знизити його і зменшити болю в серці
  • масло є хорошим знеболюючим засобом, здатним зменшити неприємні відчуття, як в м'язових тканинах, так і в суглобах, широко використовується під часм'язової судоми
  • лаванда володіє заспокійливими і седативними властивостями, що дозволяє застосовувати її, як антидепресант при тривалих стресах
  • протизапальні та дезінфікуючі властивості використовуються при опіку і обмороженні шкіри, а також при лікуванні ран
  • ще одна галузь медицини, в якій лаванда зайняла почесне місце лікарського препарату — це гінекологія, при її використанні нормалізується менструальний цикл, масло здатне лікувати набряки статевих органів
  • використовується також, як тонізуючий засіб для жирної і проблемної шкіри.

Варто пам'ятати, що використовувати ефірний лавандова олія в чистому вигляді не рекомендується. Його необхідно розбавити з іншими базовими маслами, такими як мигдальне або масло жожоба.

Про властивості масла лаванди розповість відео:

Психологи рекомендують використовувати масло лаванди при частих стресах, дратівливості, безсонні і збудженні. Його аромати сприятливо впливають на нервову систему і заспокійливо діють на весь організм в цілому.

Не варто забувати і про косметології. Це відмінний засіб, що допомагає при ламкості і випаданні волосся , а також запобігає появі лупи. Рекомендується виконувати процедуру ароморасчесиванія, використовуючи масло лаванди — це додасть волоссю блиск і еластичність.

Протипоказання при застосуванні масла

Як і будь-який інший засіб, лаванда має плюси і мінуси в застосуванні. Природно, у масла є свої протипоказання, які варто враховувати при використанні кошти.

Перед застосуванням лікарських або косметичних засобів варто проконсультуватися з фахівцем.

До основних протипоказань можна віднести такі:

  • час виношування дитини та годування малюка, перш ніж використовувати лаванду варто проконсультуватися гінекологом
  • не рекомендується використовувати лавандова олія людям з низьким тиском, так як масло може ще більше знизити його
  • протипоказано використовувати масло при недокрів'ї і в комплексі з йодом і залізовмісних засобами

ще одна дивна властивість лавандового масла, про якому мало хто знає, це те, що воно

навряд чи принесе користь людині, якій неподобається його аромат. Процедури з цим

Перед применением масла лаванды следует проконсультироваться с врачом

Перед застосуванням масла лаванди слід проконсультуватися з лікарем

компонентом викликатимуть роздратування, нервозність і в певних випадках призводять до алергічних реакцій.

Також не варто залишати без уваги і індивідуальну непереносимість речовини.

Способи застосування олії

Як було сказано раніше, області застосування лавандового масла найрізноманітніші. Його використовують в медицині, косметології, психології та в побутових питаннях.

Це засіб відмінно позбавить приміщення від комарів, мошок і молі, білизни додасть легкий і приємний запах, а кілька крапель олії на подушку забезпечить здоровий і глибокий сон в протягом всієї ночі.

Щоденні процедури ароматерапії, для яких знадобиться всього пара крапель олії в аромалампу, допоможуть нормалізувати нервову систему і відновить серцево-судинної ритм .

Використовуючи масло в косметології можна оздоровити, освіжити і омолодити шкіру обличчя, а волоссю надати блиск і здоровий вигляд.

У наші дні все більшу популярність набирає релаксуючий масаж з використанням лавандового масла. Ця процедура дозволяє тілу повністю розслабитися, відпочити, а на додаток позбутися від токсинів знаходяться в організмі.

Не варто відмовляти собі в такому задоволенні, як використання лавандового масла і якщо є можливість хоча б кілька разів на день виконувати різні процедури із застосуванням цього продукту.

Похожие статьи

Додати коментар

Кнопка «Наверх»
Закрыть